Förvaringskorg – brödkorg av tyg

Här hos mig kan du köpa fina, praktiska förvaringskorgar, alternativt brödkorgar som jag syr av mestadels tillvarataget, recyclat tyg eller tygspill från andra projekt, miljövänligt och bra. Du hittar dem HÄR! Idag tänkte jag beskriva hur jag syr dem, ifall du känner för att prova själv och har lite tygbitar liggande som skulle passa. Det går inte åt så mycket så det är perfekt för just spillbitar!

Jag gör mina i en standardstorlek men det är ju helt upp till dig hur stor eller liten du vill göra den. Välj ett yttertyg som gärna får vara lite stadigt, och ett innertyg. Botten består av en cirkel så det första du behöver göra är att bestämma storlek på den, förslagsvis har du en tallrik eller liknande som du kan rita av. Lägg till 1 cm sömsmån och klipp ut en cirkel av yttertyget och en cirkel av innertyget. För att klippa ut väggen/kanten på korgen mäter du omkretsen runt det föremål du använde som mall och lägger till 2 cm till sömsmån. Bestäm höjd på väggen plus en kant att vika ner, och lägg till 2 cm sömsmån. Klipp ut denna rektangel i både ytter- och innertyg.

Nästa steg är att sy ihop kortsidorna på rektanglarna med 1 cm sömsmån och sen pressa isär med strykjärnet.

För att sy fast bottencirkeln mot korgens vägg är det lättast att först markera varje fjärdedel på både cirkeln och den hopsydda väggen. Sömmen på väggen blir en markering, vik sen bitarna och klipp pyttesmå jack som markering.

Nåla fast bottencirkeln mot korgens vägg, nåla först markeringarna och fördela sen tyget jämnt emellan, nåla tätt så riskerar du inte att få veck när du syr.

Sy ihop den yttre delen med 1 cm sömsmån och var noggrann så det inte bildas veck varken på bottencirkeln eller på korgens vägg. Upprepa på innerdelen. Klipp ner sömsmånen till ca hälften och ”fingerpressa” sömsmånerna mot korgens vägg. Om du vill kan du sy en dekorativ stickning/söm med lite längre stygn längs bottensömmen på ytterdelen, på så sätt fixeras sömsmånerna uppåt också.

Nu är det dags att sy ihop ytter- och innerdelen längs överkanten! Stoppa i den ena delen i den andra, räta mot räta och passa ihop sömmen på respektive korgvägg mot varandra med en nål. Fortsätt nåla runt hela kanten utan att det bildas några veck. Lämna en öppning på ca 10 cm och sy sen ihop med 1 cm sömsmån, fäst sömmen där du börjar och slutar genom att sy bakåt en liten bit.

Vänd nu alltsammans ut- och in genom öppningen i sömmen, fingerpressa (eller pressa med strykjärn) så att kanten blir fin och jämn, innertyget ska dölja yttertyget pyttelite eftersom man viker ner kanten. Vik in kanterna med 1 cm längs öppningen du vände igenom och nåla ihop och fortsätt nåla runt hela överkanten.

Sy en fin stickning nära kanten med lite längre stygnlängd då öppningen också sys ihop. Färdig! Vik ner kanten så mycket du önskar och du kan känna dig stolt över att ha sytt en fin och praktisk förvaringskorg!

Om du vill köpa just den här förvaringskorgen som jag döpt till SALLY så finns den HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s