Att skapa en kudde

Jag är ständigt på jakt efter vackra gamla textilier, gärna handarbetade, som jag kan använda mig av när jag skapar en ny kudde. Och i somras var jag på en gatuloppis i Vingåker med många stånd utefter gatan, varmt och soligt och fullt med folk. Jag dras förstås till allt textilt och letade noga efter någon godbit – och så fick jag syn på en liten kudde i linne med ett vackert handbroderi i rosa och gröna toner på framsidan. Kudden var liten och platt men broderiet var såå fint gjort och jag såg framför mig hur vackert det skulle göra sig tillsammans med matchande tyger i en större kudde, 50 x 50 cm som jag brukar använda mig av.

Jag sprättade upp den lilla kudden och tvättade tyget försiktigt för hand och strök sen noggrant från baksidan och klippte rent till en kvadrat runt broderiet, pressade sen fast s k dukvadd för att skydda trådarna och göra alltsammans lite stadigare. En overlock-söm runt om sen för att hindra linnet från att repa upp sig.

Sen börjar skapandeprocessen med att plocka fram tyger ur mina skåp och lådor som jag tror kan passa till. Enfärgade och mönstrade, lite olika strukturer men i naturmaterial eftersom broderiet var på linne. Sen mäta hur stora tygbitarna behövde vara för att få ihop en kvadrat som passar innerkudden på 50 x 50 cm. Nästa steg i processen blir att flytta runt bitarna så de bildar en vacker, estetiskt tilltalande ram runt broderiet så det lyfts fram och kommer till sin rätt. Och sen foga samman allt, pressa och sy dekorsömmar över skarvarna vilket jag tycker ger ett extra lyft. Slutligen skära rent kanterna så storleken blir exakt rätt och sy en overlocksöm runtom.

För att det ska bli ett kuddfodral måste förstås en baksida till och då brukar jag välja ett tyg som passar till framsidan utan att ta för mycket fokus. På den här kudden blev det ett smalrandigt i grönt och vitt som även fanns med på framsidan. En grön ruta på diagonalen som en liten detalj och baksidan var färdig. Slutligen ett blixtlås och hopsömnad av fodralet, vända det rätt, pressa och så stoppa i innerkudden, stänga blixtlåset och puffa upp. En färdig kudde! Och de får alltid ett namn – SOMMARRO – fick den här heta!

Kudden Sommarro fick följa med till sista helgen på sommarutställningen på Rånäs och 10 minuter efter att den satts upp blev den såld! Jag hade det på känn, den är ju såå vacker och romantisk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s